Землетрус головного мозку

Чи є раціональне підгрунтя під конспірологією про тектонічну зброю?

Semen Yesylevskyy
8 min readFeb 11, 2023

Одразу після руйнівного землетрусу у Туреччині у соцмережах почали з’являтися дописи про те, що це не випадковість, а “наслідок вібрацій від впливу вибухів російських ракет на літосферні плити”. Прочитавши це вперше я лише посміявся, але виявилося, що смішного тут мало, бо подібні нісенітниці дуже навіть поширені за межами моєї освіченої бульбашки.

Отже, давайте спробуємо розібратися чи має ця конспірологія бодай якесь раціональне підґрунтя (спойлер: ні). Заходити будемо здалеку — з боку психології, а вже потім перейдемо до фізичної сторони явищ.

Знамення навкруги

Пошук раціональної причини природних катастроф та стихійних лих — давня забавка людства. Ще за часів палеоліту люди придумали собі богів стихій та духів природи, які були відповідальні за непередбачувані зміни погоди та незрозумілі та небезпечні природні катаклізми.

Звичка персоналізувати все навколо себе та придумувати інтенції та мету для випадкових подій — це, по суті, глюк нашого мозку. Побічний наслідок розвиненої системи соціального інтелекту, яка включає в себе те, що англійською називають “theory of mind” — “теорії розумності”. Наш мозок будує модель поведінки інших людей виходячи з припущення, що опонент так…

--

--

Semen Yesylevskyy

PhD, Doctor of Sciences, researcher in the area of molecular dynamics and drug discovery. CSO of Receptor.AI. https://t.me/semen_yesylevskyy